2009. január 28., szerda

Hogyan kerülhet ki a virághagyma a földből?


Sokaknak gondot okoz, hogy a virághagymák némelyikét érdemes pár évente felszedni, pihentetni és újra elültetni, különválasztva a sarjhagymáktól.
Ezt szigorúan csak akkor szabad elvégezni, ha már a növény megerősödött az évek alatt, kinőtte és kimerítette táptalaját.




Előző bejegyzésemben írtam, miként lehet magokat veteményezni, most hát megírom, hogyan lehet a virághagymákat könnyedén kicsalogatni a földből. Nem kell azon töprengeni vagy tízéves ültetési térképet tanulmányozni, fotókat böngészni, hogy kitaláljuk, merre gurulgatott el a virághagyma a föld alatt, a folytonos kapálgatások közben.
(Ugye mindenki folyton kapál! Ne lezserkedjünk, bő termést várunk!)

Az persze egyértelmű, hogy ott, ahol vélhetően a virághagymáink vannak – óh, azok a hóvirágok, gyöngyikék, nárciszok, jácintok, tulipánok – nem engedjük játszani gyermekünket.

Azonban mikor kicsikénk már önállóan is eljátszadozik a kertben, - hagyhatjuk neki, hiszen a konyhából minden mozdulatát látjuk – kutató kíváncsiságának engedve, akár öt perc alatt is felszínre hozza az addig sötét rejtekükön nyugvó virághagymákat.

terepszemle

Felocsúdásunk után közösen ismét újra elültetjük, közben megbeszéljük, milyen jó az, hogy ott lakhatnak. Virághagyma újból a helyén, igaz a termés a következő évben satnya lesz, de majdcsak megkapaszkodik újból.
Kisgyerek gyarapodott természettudományi ismeretekkel, ennyi áldozatot tulajdonképpen meg is lehet hozni. Minden OK.

együttes visszaültetés

És akkor, másnap reggelre a kutya kikaparja az összes frissen visszaültetett, porhanyós földdel betakargatott virághagymát.
Gödör a virágoskertben, föld szerte szét a járdán. Virághagymák itt is, ott is vegyesen, spontán összevisszaságban.

a tettes fülön csípése, de ez a virágokon már nem segít

Na most, kertész legyen a talpán, aki ekkor kitalálja, hogy melyik hagyma milyen növényé?! És persze az eredeti helyére teljesen felesleges visszaültetni, mivel kutyus újból feltárja.

A fenti módszer virághagyma-állományunk frissítésére és a kert látványtervének megújítására kifejezetten ajánlott szülés előtt álló kismamáknak, valamint derékfájós nagymamáknak. Nagyon hatékony!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése